Verslag van de bijeenkomst

Beethoven
De Klassieke Muziekavond op 19-10-2018 werd met ruim 30 bezoekers behoorlijk bezocht.
Op het programma stonden werken van Ludwig van Beethoven.
Wim Fokker belichtte het leven en werk van deze grote componist. Beethoven bracht het classicisme tot voltooiing en leidde de romantiek in. Hij wordt onder de invloedrijkste componisten gerekend. Zijn oeuvre heeft een overheersende invloed gehad op de negentiende-eeuwse muziek.

Als eerste werd het 5e pianoconcert ten gehore gebracht.
Murray Perahaia was de pianist en de uitvoering van The Academy of St. Martin In The Fields stond onder leiding van Sir Neville Marriner.
In de uitvoering, die hiernaast aangeklikt kan worden is Murray Perahaia ook zelf de dirigent.

Als tweede werd het Adagio van het 1e pianoconcert gespeeld. De Kölner Akademie met Ronald Brautigam als pianist waren de uitvoerders.

Ronald Brautigam speelde daarna de Pianosonate nr. 26 "Les Adieux". Dit stuk werd uitgevoerd in de Hortus Botanicus Amsterdam.

Na deze geweldige pianowerken, de "Koning van de muziekinstrumenten" zoals Wim Fokker het noemde, was het tijd voor de pauze. Zoals altijd werd in de pauze bij een drankje bijgepraat en de laatste nieuwtjes uitgewisseld.

Het programma werd afgerond met de 3e symfonie, de "Eroïca".
Oorsponkelijk had Beethoven dit stuk aan Napoleon gewijd, maar nadat hij begrepen had, dat Napoleon aan grootheidswaan leed, wilde hij niets eer van hem weten en gaf het stuk een andere naam Het werd uitgevoerd door de Wiener Philharmoniker onder leiding van Christian Thielemann in de Musikverein Wenen. Een van de beste orkesten ter wereld in een van de mooiste concertzalen van de wereld. Het was prachtig.

Na afloop bedankte Chris Koetsier de bezoekers en de vrijwilligers, die deze avond tot een succes hebben gemaakt.
De volgende Muziekavond is in januari en dan wordt weer aandacht besteed aan Beethoven.
De juiste datum wordt later bekend gemaakt.