Verslag Klassieke Muziekavond 22 maart 2019

De belangstelling voor de Klassieke Muziekavond wordt merkbaar groter.
Ongeveer 40 bezoekers waren afgekomen op het programma van Wim Fokker:
“Beethoven en zijn tijdgenoten”.
Chris Koetsier opent de bijeenkomst en wenst iedereen een fijne avond. Wim Fokker vertelt daarna over de keuze van de componisten.
Het zijn componisten, die invloed hebben gehad op de muzikale vorming van Beethoven of componisten, die beïnvloed zijn door het werk van Beethoven.

De avond begint met de 2e symfonie opus 36 van Beethoven door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Frans Brüggen. Wim memoreert aan de muzikale loopbaan van Frans Brüggen. Begonnen als blokfluitspeler, later dirigent geworden en de oprichter van het Orkest van de 18e Eeuw.

Daarna volgt een werkelijk grandioze uitvoering van de Leonore Ouverture no.3 door de Wiener Philharmoniker onder leiding van Franz Welser-Möst. Volgens Wim een niet zo’n gemakkelijke man, maar de muzikale prestatie was geweldig.

Beethoven is in de leer geweest bij Haydn. Hij leerde er o.a. de techniek van het contrapunt. We konden genieten van het Trompetconcert in Es van Haydn door de Philharmonie ZuidNederland met de virtuoze Hongaar Gábor Boldoczki als trompettist.

Hierna was het pauze en bij een glaasje wijn werd er nagepraat over de muziek en over andere ontwikkelingen binnen de Montfoortse gemeenschap.

Na de pauze ging de avond verder met het Pianoconcert no. 11 van Haydn. Haydn beschouwde zich als de opvolger van Mozart en dat is in dit werk goed te merken.

Schubert was een bewonderaar van Beethoven maar heeft hem nooit ontmoet. Wel heeft hij zijn begrafenis bijgewoond. Van Schubert hoorden wij achtereenvolgens de Fantasie in F minor, een pianowerk voor vier handen, gespeeld door de broertjes Jussen en de ouverture Rosamunde D664 door het Mitteleuropa Orchestra onder leiding van J.W. de Vriend. Het is een deel van Die Zauberharfe, waar veel muziek van verloren is gegaan.

De avond werd afgesloten met Schuberts “Die Forelle” gezongen door Dietrich Fischer-Dieskau met Gerald More aan de piano.

Na afloop bedankte Chris de aanwezigen en de vrijwilligers, met name Jan Berend de Ruiter, die, naast de technische presentatie van beeld en geluid, ook de beamer in topconditie had gebracht.
Dit was alweer de laatste avond van het seizoen en Chris hoopt iedereen in het nieuwe seizoen weer te kunnen begroeten.

De stukken zijn te horen en te zien door op de plaatjes te klikken.