Verlengde maandagmorgenwandeling 9-9-2019

Verslag

Op de negende dag van de negende maand in tweeduizendnegentien verzamelden zich op de parkeerplaats van de voormalige Hoflandschool aan de Parklaan 28 enthousiaste wandelaars. Na het appèl van de leider bleek er toch nog iemand mee te willen die zich niet voor de wandeling had opgegeven. Dat ‘probleem werd ter plekke opgelost; zo’n trouwe wandelaar laat je toch niet op de parkeerplaats achter?
Op de lagere school hebben we geleerd, dat 7 x 4 28 is en dus was er met 7 beschikbare auto’s voor iedereen ruim plaats om comfortabel en veilig van Montfoort naar ’s-Gravenland te komen. Daar wachtte op de parkeerplaats bij Natuurmonumenten de 29e wandelaar, die rechtstreeks naar ’s-Gravenland was gereden.
Omdat er binnen een uur geen horecagelegenheid zal worden gezien, gaan we direct aan de koffie met wat lekkers. We strijken neer op het terras van restaurant Brambergen en laten ons verwarmen; van binnen met koffie of thee en van buiten door de warme ochtendzon. Ook de appelgebak van fors formaat al dan niet met slagroom gaat er na enige inspanning goed in.
Als iedereen heeft afgerekend, wordt het startsein gegeven om via het Noordereinde een brug (brugfoto) over te steken naar de Cannenburgerweg.

Via een stukje Kortenhoef gaan we via het Ankeveensepad naar het Spanderswoud. Daar dolen we doorheen op zoek naar de toegang van de Natuurbrug Zanderij Crailo. (het grootste ecoduct ter wereld) We lopen daar in de voetsporen van koningin Beatrix, die op 3 mei 2006 de 800 meter lange en 50 meter brede Natuurbrug heeft geopend. Kosten 14.7 miljoen euro. De brug overkluist de N524 en de spoorlijn Weesp-Hilversum. De brug verbindt het Spanderswoud met de Bussumer heide. Die heide gloeit nog na van

de paarse bloei van de afgelopen weken. Een prachtig gezicht. Inmiddels beginnen de magen te knorren en in de schaduw van de loofbomen vleien we ons neer op de grond of op een tak om het meegebrachte lunchpakket naar binnen te werken. Als iedereen is aangesterkt en verfrist met een pepermuntje pakken we de draad weer op en struinen verder over de heide. Daar zijn we niet alleen; ook Schotse hooglanders doen daar hun best om de heide te beschermen, door gras en struikjes op te eten, zodat de heide niet door deze gewassen wordt overwoekerd.
Vervolgens wordt de 1,5 km lange Nieuwe Crailoseweg afgelopen richting Bussum; langs de bebouwing en aan de rand van de heide. Onderweg is er gelegenheid bij res-taurant Heidezicht om te toiletteren en de waterflessen bij te vullen. Voldoende om de laatste 5 kilometer te overbruggen.
In Bussum zoeken we de weg door de bebouwde kom naar de watertoren uit 1897 om daar bij de verkeerslichten veilig over te steken naar de Franse Kampheide. De Fransen zouden daar in 1672 (rampjaar) hun kampement hebben opgeslagen om de vesting Naarden te veroveren. (niet bekend is of ze toen het Kasteel van Montfoort al hadden opgeblazen).
Na de weg te hebben overgestoken zijn we via landgoed (er zijn er daar veel van) Boekesteyn weer bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten op de parkeerplaats beland om daarna weer veilig naar Montfoort terug te rijden.
Met dank aan de deelnemers die zonder problemen de 17,4 km met plezier hebben uitgelopen.

Johan de Jong, coördinator van deze wandeling