Natte neuzenwandeling 22 januari 2020

De Natte Neuzen wandeling van 22 januari 2020

Om 9:30u verzamelden zich 25 deelnemers aan deze wandeling bij het hockeyveld om met 5 auto’s te vertrekken naar de St  Helenaheuvel in Doorn. Rond 10:45u waren we er klaar voor en liep de caravaan de berg af richting het dorp Doorn. Na het oversteken van de drukke provinciale weg, gaan we over de onverharde Postweg, de eeuwen oude verbinding tussen Utrecht en Keulen. Na een uurtje staan we bij de kop van de spreng, die de vijvers van het kasteel Broekhuizen voedt. Een spreng is een gegraven beekje en de kop is een vijver waar het water op natuurlijke wijze uit de bodem komt. We lopen door de prachtige landschapstuin rond het kasteel en zien even verderop de kasteel boerderij Schevinckhoven, die gedeeltelijk uit de middeleeuwen stamt. Na 10 km en rond 12:15u komen we aan in ons lunch restaurant Darthuizen, waar we van een eenvoudige doch voedzame maaltijd genieten.

 

 

 

 

Rond 13:30 u gaan we weer op pad voor onze berg etappe. Eerst de korte steile klim naar een heuvel met een graftombe en aan de andere kant weer naar beneden. 4 dames wilden deze klim liever niet meemaken en zijn onderlangs de heuvel gelopen, maar in plaats van iets verder beneden te wachten liepen ze rechtdoor en waren - toen de groep weer beneden was - in geen velden of wegen meer te bekennen. Met enige moeite is er telefonisch contact gemaakt en konden de dames weer zich weer bij de kudde terug voegen. Het was uiteindelijk een foutje van de herder (ondergetekende) en dat doen we een volgende keer niet nog eens. Vervolgens begonnen we aan een stuk vals plat om tot ons eerste hoogtepunt te komen, de Darthuizerberg (47 m). Vervolgens door een dicht bos, langs een grafheuvel tot Nederlands kleinste bunkertje, waar de groepsfoto werd gemaakt. Het was een overblijfsel van een bewakingsgordel rond de Hoogstraat, waar tussen de twee wereldoorlogen Nederlandse geheimen waren opgeslagen. We lopen verder op en af door de prachtige Kaapse bossen en nemen even een rustpauze op het hoogste punt van de tocht, waar peciale Chinese Nieuwjaars soepjes werden uitgedeeld.

Het is namelijk zeer binnenkort Chinees Nieuwjaar. Vervolgens lopen we naar een oude schietbaan in het bos, waar in mei 1940 de enige Nederlandse militair, wegens desertie, bij de Grebbelinie is gefusilleerd, maar dat hele proces is nogal omstreden. Dan lopen we door naar de Kaapse uitzichttoren. Twee diehards hebben de toren nog beklommen, maar vanwege de mist konden ze de groep beneden amper zien, dus van een wijds uitzicht was al helemaal geen sprake. Het is de hele dag al mistig met aan het begin iets van motregen en zo’n 5C; de wandeling deed zijn naam dus eer aan. Na nog een klein ommetje langs de Doornse kei, waren we om 16u weer terug bij de auto. We konden terugkijken op een geslaagde winterwandeling, waarin we ongeveer 18 km gelopen hebben en in totaal 189 m zijn gestegen en gedaald.

Okke Suurenbroek

Er zijn een aantal foto's gemaakt van deze wandeling.