Maarten van Rossumpad 2017 – 2019

Dit pad dankt zijn naam aan een van de legeraanvoerders van de Hertog van Gelre. Zijn lijfspreuk was “Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”. Misschien proeven we nog iets van die sfeer. In twee seizoenen wandelden we van ’s Hertogenbosch naar Steenwijk, een afstand van 384 kilometer.

Het pad loopt door het Hollandse rivierenlandschap, volgt na Arnhem de Veluwezoom, buigt af naar de hogere en drogere Veluwe en loopt langs Apeldoorn en Vaassen richting de IJssel. Daar dalen we na de bossen af naar de IJsselvallei en de Overijsselse Vechtstreek. Tenslotte gaat het verder langs Dalfsen en Ommen door het Drentse landschap naar Steenwijk. We lopen door prachtige natuurgebieden en langs tal van historische plekken.

Het Maarten van Rossumpad was opgedeeld in 18 etappes van ongeveer 21 km, die (helaas) niet in de logische volgorde zijn gelopen. De volgorde was de beste route voor dat specifieke moment. Dat was gebaseerd op:

  • een verdeling tussen lange en korte busritten (reistijden korter/langer dan 1 uur
  • het feit of al dan niet horeca aanwezig is (broodje natuur kan alleen in september/oktober en april.
  • werkzaamheden die een deel van de route (tijdelijk) afsluiten (o.b.v. een melding op Wandelnet)
  • het eventuele overstromingsgevaar in het rivieren gebied (liever niet in maart/april
  • zwaarte van de etappe (combinatie hoogte en afstand)
  • vroeg donker worden in  november.

Deze elementen hebben de etappevolgorde bepaald, waarvan de eerste etappe op 20 september 2017 is gelopen. Bekijk hieronder het etappeschema, als u de foto's van die een etappe wil zien, klik dan op <<foto's>>:

De groepsfoto van het 1e en 2e seizoen. Klik op de foto voor een uitgebreide collage van alle etappes.

Einde 2e seizoen in Steenwijk
Einde 1e seizoen in den Bosch