K2C Kermismuseum en Textielmuseum 20-2-2020

Het was extra vroeg opstaan dit keer. In Linschoten vertrek om 8.15 uur en Montfoort 8.30 uur. Als eerste stop gaan we naar het kermismuseum in Hilvarenbeek. Wat we daar kunnen verwachten is voor iedereen ongewis. Dat wordt een echte verrassing. Geen files, dus een vlotte rit naar Hilvarenbeek.
Het museum ligt een beetje verscholen achter huizen, maar ziet er prachtig uit. Bij de toegang worden we al geconfronteerd met oude kermiswagens. Beter bekend als ‘pipowagens’. Onbegrijpelijk  dat men destijds in zulke kleine wagens woonde en door het land trok. Na ons ontdaan te hebben van de jassen gaan we de kelder in. We zijn direct verbaasd over wat we allemaal zien. Prachtige oude kermisattracties.
Maar eerst koffie met een kermiswafel met slagroom. Daarna wordt door de museumdirecteur, in bijpassend kostuum, op humoristische wijze de geschiedenis van de kermis verteld. Opvallend was de informatie over de enorme omzetten die vroeger gemaakt werden op kermissen. Je kon er heel rijk van worden.
Ook de verhalen over de tentoonstelling op de kermissen van allerlei personages met de nodige afwijkingen. Van dikke dame (260 kg) tot Siamese tweelingen en nog meer. Het leverde goede inkomsten op.
Na de pauze, waarin genoten kon worden van een consumptie (vooral de advocaat met slagroom vond veel aftrek, werd gestart met de loterij. Diverse prachtige prijzen vonden hun weg naar Knooppuntleden. Vooral de knuffel leidde tot veel hilariteit. De strijd om de kop van Jut werd gewonnen door Wim Beukers die 3x de bel liet klinken.
Daarna allemaal de trap weer op naar het dansorgelmuseum voor de lunch. Klanken van deze prachtige, heel grote orgels vergezelden ons bij de heerlijke lunch.

En toen was het al weer tijd voor ons 2e deel van de reis, het textielmuseum in Tilburg. Een prachtig museum in een oude textielfabriek. De rondleiding die we hier kregen liet ons kennismaken met de historie van de textielindustrie van huisvlijt tot fabriek, maar ook met de moderne mogelijkheden van omgaan met textiel. In het TextielLab kregen we een goede indruk van wat tegenwoordig allemaal mogelijk is met de huidige technieken. Een demonstratie met het snijden van textiel met laser was wel heel bijzonder.
Enkele Knooppunters hebben er een leuk tasje aan over gehouden. Daarna waren we vrij om de 2 tentoonstellingen te bezoeken. De tentoonstelling over de verschillende manieren van het gebruik van kant in de mode (alleen voor dames) was prachtig.
De tentoonstelling zwart-wit vond vooral interesse bij mensen die gecharmeerd zijn van moderne kunst, maar dan in textiele vormen. De middag werd door de meesten afgesloten met een drankje in het textielcafé.
Na wat oponthoud door de files op de terugweg waren we om 10 over half 6 weer terug in het ons zo vertrouwde Montfoort.
Het laatste stukje van de reis was voor de Knooppunters uit Linschoten.
Het was een prachtige dag. K2C organisatie bedankt !!