Natuur en Cultuurwandeling 2019

Wanneer:
10 juli 2019 hele dag
2019-07-10T00:00:00+02:00
2019-07-11T00:00:00+02:00
Waar:
Parkeerterrein Hockeyvelden
Kosten:
€ 9,00
Contact:
Jules Langenberg
0348-473635

Opnieuw combineren we  cultuur en natuur in en wandeling in en om de stad Amersfoort. We parkeren en beginnen in een rustige wijk van Amersfoort. Na een klein kwartiertje beginnen we in Klein Zwitserland aan ons eerste bos. De route blijft overwegen groen, als we door het bergkwartier naar het station lopen. In de buurt van het station drinken we koffie (met). We vervolgen onze route naar de binnenstad van Amersfoort.

We steken de stadsring over en lopen door de Utrechtse straat naar de Lieve Vrouwe toren. Daar kunnen we de grootste bronzen deuren van nederland bekijken. We gaan verder langs de muurhuizen die in de stadswal zijn gebouwd. We komen langs de waterpoort Tinnenburg (1414), en de Dievenpoort, een oorspronkelijke middeleeuwse gevangenis. Even een foto nemen van de poort, voor we doorlopen naar Hof en de Sint Joriskerk (1248). Misschien kunnen we even bij de ingang van de kerk in de chirurgijnenkamer  kijken.

We lopen over de Appelmarkt naar "De Armen de Poth". 

De Broederschap van de Heilige Geest verzorgde vermoedelijk vanaf 1350 in Middeleeuws Amersfoort de zieken. Bovendien verstrekten deze lekenbroeders aan arme mensen maaltijden of ingrediënten daarvoor, de zogenaamde proven. In de volksmond werden de giften ‘de Poth’ genoemd. Daaraan ontleenden de broeders hun bijnaam: Pothbroeders.

We gaan langzaam de binnenstad weer uit als we naar de stadswal lopen. Eerst op en later langs de stadsmuur. We kruisen opnieuw de stadsring en lopen naar het landgoed Randenbroek. Opnieuw kleine bospaadjes en een klimmetje voor we langs het gelijknamige landhuis lopen. In het park zullen we ons meegebrachte broodje opeten. Nu de brug over om de Heiligenbergerbeek te kunnen volgen. We gaan weer het bos in bij Nimmerdor en als we daar uit komen, zijn we al dicht bij de auto's.


Informatie:

Afstand: 11 km

Vertrek: 9:00 uur Parkeerterrein Hockeyvelden

Koffie (met) om ± 11:00 uur en later het meegebrachte broodje in een mooi park

Kosten: Carpoolen € 3,00, koffie met € 6,00 Eventueel nog ergens een drankje of ijsje.

Maximum aantal deelnemers: 25

De route: <<Klik hier>>

Dieventoren
Deur Onze Lieve Vrouwetoren
Onze Lieve Vrouwetoren

Stadsmuur


Deelname aan de wandelingen is geheel voor eigen risico van de deelnemer!