Limespad E03 Alphen a/d Rijn – Bodegraven

Wanneer:
20 november 2019 hele dag
2019-11-20T00:00:00+01:00
2019-11-21T00:00:00+01:00
Contact:
Siem Bos
0348 473725 of 0649612592

We beginnen etappe drie op het Rietveldsepad en lopen Alphen a/d Rijn in. We passeren themapark Archeon een openluchtmuseum in Alphen aan den Rijn. Hier is een compleet Romeins stadje nagebouwd met een badhuis en tempel.

We lopen richting Oude Rijn in dit gebied zijn grote delen van een castellum opgegraven. Het fort Albaniana genaamd, stamt uit 41-270 na Chr. Je wandelt verder langs de oevers van de Oude Rijn in de richting van Zwammerdam.

Nadat we de Oude Rijn zijn overgestoken lopen we Zwammerdam in. De naam Zwammerdam is afgeleid van Svadenburgerdam. Bij Zwammerdam stond ooit het Romeinse fort Nigrum Pullum bij opgravingen zijn hier zes Romeinse schepen gevonden: drie kano's, gemaakt uit één boomstam en drie grote platbodems. Ze zijn allemaal van eikenhout.

We vervolgen onze weg en lopen via de spoorlaan richting Bodegraven, komen in polder Reeuwijk en lopen een stuk over een onverharde bochtige weilandpad.  Lopen vervolgens richting de Oude Rijn en passeren gemaal Bulaeus Brack en komen in Bodegraven.  Op het plein aan de Willemtraat staat een bronzen replica van een ruiterhelm. Het origineel wat hier in de buurt is opgegraven is te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

We volgen de Oude Rijn en lopen richting  Wiericker Schans het 17e eeuwse fort heeft gediend als verdedigingswerk in de Oude Hollandse Waterlinie, als buskruitmagazijn, als interneringsoord en militair zenderpark en nu als multifunctioneel centrum. Het eindpunt van deze wandeling.

Opgegraven schip in Zwammerdam
Romeinse bronzen helm
Fort Wierickerschans

 

Overzichtkaart Limespad

Klik op de kaart voor grotere versie


Deelname aan de wandelingen is geheel voor eigen risico van de deelnemer!