E14 Emst – Wapenveld

Wanneer:
19 december 2018 hele dag
2018-12-19T00:00:00+01:00
2018-12-20T00:00:00+01:00
Contact:
Siem Bos
0348 473725 of 0649612592

De wandeling van vandaag staat in het teken van de bossen, beken en de open velden van de Noord Veluwe. We beginnen de wandeling in het buurtschap Hanendorp. Al vrij snel passeren de Smallertsche Beek met zijn postzegeltjes Geldersch Landschap aan weerszijden, maar zeker niet minder mooi. Een afwisselende omgeving met soms ruige oevers.  

We lopen door het Wisselse Veen naar de Tongerense Beek. Aan de Tongerensche Beek ligt het dierenpark De Wissel, een bijzonder park met minder bekende en bedreigde diersoorten. We horen de Congo Mangabey wel, maar we zullen ze niet zien.  We lopen verder naar de volgende beek, de Vlasbeek.  We gaan er over en lopen verder naar het Dorpsche Veld. De open plekken, maken nu plaats voor diepe bossen. Diep verscholen in die bossen vinden we onze lunchlocatie.

Na de lunch verder door het bosrijke stuk, totdat we op een grote heide aankomen. Dit zijn de Renderklippen een door de wind gevormde heide. We lopen zo’n 3 km over deze heide en zullen zeker de grote kudde Schapen tegen komen. We gaan het bos weer in en komen bij het Heerderstrand, een grote recreatieplas omgeven door zandstranden. Daarna weer bos, bos en vervolgens de Kamperklippen heide.

We komen nu in “het Kret”. Dit was oorspronkelijk een gebied om water te winnen. Het grondwater stond toen vroeger veel hoger. Waar het Maarten van Rossumpad nu door een droge greppel loopt, kon je destijds zwemmen. Het is een terrein van Staats bosbeheer. Halverwege “het Kret” gaan we een stukje van de route af om onze bus te vinden. Het aansluitende deel hebben we al als etappe 3 op 4 oktober 2017 gelopen.

Tongerense beek
Schapenkudde op de Renderklippen

 

De beeldengroep De Ontmoeting op het Heerderstrand


Let op: In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk, in de praktijk wel!


                           De wandelroute voor deze dag, gebruik je muiswieltje om in te zoomen
Deelname aan de wandelingen is geheel voor eigen risico van de deelnemer!